På nettet

Mål internethastigheden på din forbindelse (bredbånd)

Hent måleprogrammet : bredbåndsmåleren TPSpeedStat på www.it-borger.dk

Der er en ulempe, når du har installeret det - det virker fint - men det laver ikke en genvej til programmet. Så næste gang du vil bruge det kan du ikke finde det. Ligger det i programmer? eller hvor ?

eller brug: http://www.speedtest.net/ den anbefaler YouSee og andre pakker den ind i deres eget firmas design, men det er speedtest.net indeni.

Hvad er en proxy?

Det er en mulighed for at en internet-bruger kan være anonym og privat. Man kan ikke gemme oplysninger om dig, når du har været inde og besøgt en hjemmeside, d.v.s. der bliver ikke lavet forbrugerstatistik over dit forbrug o. lign. Det betyder også, at hvis du gerne vil se se hvad de britiske eller amerikanske tv-kanaler viser af udsendelser på internettet, så kan du se dem - det kan du ikke få lov til, hvis deres system kan se, at du kommunikerer fra et land uden for England eller Amerika.

Der er også en proxy (især TorNet proxy) som NGO-journalister bruger, når de skal skrive om overgreb i totalitære stater, for normalt vil al trafik der kommer indefra blive stoppet, men med en proxy ved magthaverne ikke hvor kommunikationen kommer fra, (for det meste). Whistleblowers bruger selvfølgelig også en proxy.

Jeg har bl.a. brugt en proxy, når store amerikanske IT-firmaer lancerer en nyt program, og mange gange er der en gratis prøveperiode inden programmet kommer rigtigt på markedet, men det er kun for amerikanere. Så har jeg brugt en proxy.
Men hvis den aktuelle proxy ikke virker, så kan det være du skal finde en anden - det kan være, at den ikke optræder som om den er amerikansk.

Prøv f.eks: www.hidemyass.com/   

eller

TorNet proxy på www.torproject.org/   (TorNet proxy kan også hentes som plug-in til Firefox-browseren og Orbot kan bruges som proxy på din Android-smartphone)

Har du prøvet, at komme helt ud af Facebook, men det kunne du ikke, du kunne kun deaktivere din profil.

Du er måske også træt af, at skulle tage stilling til om du vil støtte en sød grøn frø i indre af amazonas , eller for om du vil være medlem af en protestbevægelsen mod julepynt i forretningerne i november.
Vil du hellere bruge din tid til nogen andet end til at fortælle dine venner hele tiden hvad du laver, der er "venner" der spør hele tiden.
Og hvis du har 1000 venner på Facebook vil du måske kun ha´ 100 du kender.

Altså hvis du føler, at sociale netværk kan være en tidsrøver, kan du hurtigere komme ud v.h.a. :

 1. Log først på Facebook med dit brugernavn/mailadr og adgangskode
 2. gå ind på: http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account
 3. Udfyld formularen og klik OK
 4. Gå ikke ind på din Facebook i mindst 14 dage for ellers bliver din profil aktiveret igen

Hvis du vil ud af Twitter, MySpace og Linkedln, så kan du prøve Web 2.0 Suicide Machine.
Gå ind på Web 2.0 Suicide Machine hjemmesidewww.suicidemachine.org/ og læs om dette profil-sletteprogram.

P.s. husk at fortælle dine nærmeste venner, at du hopper af, så de ikke tror, at du er sur på dem personligt.

Det kan godt være, at du bagefter vælger, at lave en mere anonym profil på Facebook (som kun du selv kender) for f.eks. at læse om radioprogrammer på DR eller til lignende informationssøgning.

Nogen gange kan det godt være interessant hvem der står bag en hjemmeside. Måske for at forstå om indholdet er hvad det ser ud til at være. Eller for at se om siden i virkeligheden er dansk og ikke bar en oversat udenlandsk.

Her er nogen muligheder for at finde flere oplysninger og personen (personerne eller firma) bag en hjemmeside:

 1. start med at søge i en whois-database (database over hjemmeside-indehavere) f.eks: whois.net dog kun .comhjemmesider eller http://dawhois.com/ (dansk. og alle typer hjemmesider -.dk -.com)
 2. Skriv bagefter bopælsadressen ind i streetview på google earth, for at se hvilket firma det er på adressen (hvis det ikke står på hjemmesiden) Men pas også selv på hvad du skriver på din hjemmeside: f.eks. hvis du skriver, at hele familien skal i sommerhus, så kan en tyv finde ud af på hvilken adresse du bor på og at der ikke er nogen hjemme)
 3. Du kan også google hjemmeside-indehaveren for andre hjemmesider o. lign.
 4. Du kan også blive klogere v.h.a. Google Skriv: link:den aktuelle hjemmesideadr. Og du vil få vist hvilke andre hjemmesider der linker til den hjemmeside du undersøger.

  Hvis du vil vide endnu mere, er du på vej ind i det private område som folk opgiver til venner og firmaer. Men du kan starte med at undersøge dig selv og din evt hjemmeside. Tegner det et billed du er tilfreds med?

 5. Led evt. på facebook, twitter o. lign efter personen og se også hvad dine venner skriver, og husk at hvis du inviterer personer,  så får de også adgang til oplysninger hvem du har som venner og måske også dine venners kommentarer. (tænk på din egen "sociale" profil og hvad du skriver i sociale netværk, og hvem du akcepterer som venner. Tænk også på, at hvis du som ung har lagt billeder og tekster om f.eks. fester kan en fremtidig arbejdsgiver måske også se og læse dem. Hvis du er skolelærer el. lign. så hold dig fra Facebook - det kan godt være, at du ikke er venner med eleverne, men det er måske en af dine kollegaer. Og den person er du måske "ven" med. 
  Men denne advarsel er en alle netbrugere skal ovreveje regelmæssigt.
 6. skriv whislist i amazon.com og udfyld din egen emailadr. for at se hvad amazon har gemt om dig. Det kan også bruges hvis du vil snuse efter oplysninger om andres bogønsker og hvad deres interesser er. Der er også andre firmaer der gemmer og offentliggør de lister over de ting du har søgt efter på deres hjemmeside. (jeg synes ikke altid at det er smart)
  Jeg kan godt forstå, at det er praktisk, at du kan se hvilken type krimi dine venner søger efter, så du køber den rigtige type, når de skal have en fødselsdagsgave. (men venner kan måske godt blive irriteret hvis du fortæller dem, at du har undersøgt deres internetvaner).
 7. Du kan også søge i www.pipl.com og der vil den normalt også kende dig eller den du søger. Pipl.com viser også andre hjemmesider der tilhører den person du søger, også sider på nettet personen er relateret til f.eks. også de sociale netværk og picasabilledsider. Og den kan også vise også videre til KLOUT  for at vise hvor stor indflydelse du eller den person du søge på har på internettet og de sociale netværk: http://klout.com/understand (jeg synes klout er noget gejl, men jeg ved ikke om der er nogen der bruger oplysningerne om personers internet-indflydelse.

Denne artikel er også skrevet for at du selv tænker over hvad du skriver og deltager i. Hvis du nogen gange vil være helt anonym på nettet kan du bruge en proxy (læs om proxy på: proxy hidemyass og Tor)

og tjek også regelmæssigt dine "venner" o. lign. i sociale netværk f.eks. hvad de skriver om dig og hvilke billeder de publicerer af dig og dine venner

Billederne

Gå til toppen