Min liste med værktøjsprogrammer:

Når man i gamle dage (15 år siden) lavede hjemmeside, kunne man nøjes med en HTML-editor, et billedbehandlingsprogram og et FTP-program.

Når jeg laver sider i Joomla bruger jeg flere programmer og flere typer programmer. Det er også klart, at hvis du har specielle interesser sammen med web, bruger du nok nogle flere og måske andre type programmer.

Listen er lang og det er denne side på hjemmesiden også - rul bare nedad og læs

Så denne liste er ikke en "du skal" men : Det er min liste.                      (Hvis du vil se billederne i større størrelse - så klik på dem.)

Wamp (gratis):   "sandkasse" webserver derhjemme på din PC, eller på din bærbare.

 WAMP betyder: Windows Apache MySQL PHP altså at wamp`en kører på windows-platformen og består af en Apache-webserver og en MySQL-database, og serverprogramsproget er PHP(en slags HTML for servere). Dvs, du behøver ikke det rigtige internet for at prøve og arbejde med Joomla. Du skal heller ikke betale for en host før hjemmesiden er færdig. Og du kan tage Joomla med i sommerhuset selv om der ikke er netforbindelse. 

Jeg har her på det sidste (efterår 2013) oplevet problemer mellem Wamp og Win 8 (64 bit) - derfor anbefaler jeg nu lige så tit Xampp (samme ide med en total webserver på din lokale PCer.

 Det er for at du kan teste en Joomla hjemmeside på et lokalt internet på din PC inden du lægger hjemmesiden ud på det rigtige internet.

bemærk hvis du bruger Windows 10 Pro:
Apache (XAMPP og WAMP) port 80 giver problemer

problemVed start af Apache fra kontrolpaneler efter installation modtages beskeden at port 80 allerede kører eller den har en error.

Det skyldes at 'World Wide Web Publishing Service' (del af IIS) startes default sammen med Windows 10 Pro.
Løsning:
For at få Wamp / XAMPP til at køre:
- Højreklik på 'startvindue'
- Tryk 'Kør'
- tast 'services.msc'
- Find og selekter 'Tjenesten World Wide Web Publishing'
- Højreklik og tryk 'Stop'.

Så skulle Apache også starte med Xampp og Wamp

 

FileZilla (gratis): Dette er et fremragende Ftp-program.  Du kan downloade og uploade filer til hostens server. FileZilla er stabil og laver ikke fejl i up-og downloads. Den kan uploade mere end 1000 filer og det sker uden problemer. Det er klart at hastigheden er afhængig af hvor god forbindelse til inernette du har købt. Tidligere brugte mange browserens ftp mulighed, men det er en "sårbar" forbindelse som nemmere kan tabe forbindelsen.

 

 

 

 

 

J-edit (gratis):   Teksteditor - kan mange ting bl.a: vise 2 filer ved siden af hinanden. Den ene fil kan være listen med kommandoer på engelsk og den anden er den nye fil du skriver med danske oversættelser.  J-edit indeholder også linienummerering, og det er smart, så man kan skrive ned hvilken linie man ændrede på, hvis nu ændringen ikke virkede.

Du skal også bruge J-dit hvis du skal ændre i en PHP-fil eller en Css-fil


Og en vigtig ting hvis man ændrer på Joomlas filer: J-edit gemmer i indkodning: UTF-8, dette betyder er Joomla stadig vil vise æøå korrekt og ikke med andre tegn i stedet for. Du må ALDRIG bruge Notebook (Noteblok) til at redigere filer på Joomla.

 hent jEdit www.jedit.org/        Husk, at du måske også skal opdatere din java

 (man kan bruge andre f.eks. notepad++ : http://notepad-plus-plus.org/)

 

Billedbehandling: Adobe Photoshop Elements (koster 600-700 kr), eller PhotoFiltre (gratis) eller Paint.net (gratis).

Jeg bruger billedbehandling til at beskære billederne. På web behøver billederne ikke at have en så stor opløsning (92 dpi) som hvis de skulle printes på papir (300dpi). Du kan også ændre på opløsning på billederne inden de lægges på web. Det betyder også noget for hvor hurtig hjemmesiden er, et billed med mindre opløsning kommer også på skærmen hurtigere.
Jeg bruger også billedbehandling til nogen gange at lave gennemsigtig baggrund (og husker at gemme i fil-formatet: png som gemmer baggrunds-gennemsigtigheden)
Jeg tilføjer effekter, fjerner "forkerte" farver, røde øjne og sammenkopiere billeder f.eks ved at placere de forskellige billeder i hvert sit lag (især i: Adobe Photoshop Elements og Paint.net)

Der findes mange vejledninger på nettet til disse 3 programmer - søg på Google
De 3 programmer har forskellige fordele og ulemper, så jeg bruger dem til forskellige formål.
Pas på med at bruge jpg filformat hvis du skifter for mange gange - du miste kvalitet hver gang du gemmer i jpg, png er bedre, men psd filformat er bedst, men kan ikke bruges på hjemmesider. Så jeg arbejder og gemmer i psd (photoshops eget format) - der sker ingen forringelser når du gemmer og hvis billedelementerne ligger i lag bliver strukturenn med lag også gemt.
Når du først har gemt i jpg eller png er lagene lagt sammen og filerne er komprimeret (fylder mindre), men du mister også muligheder hvis du senere vil ændre i lagstruktur eller bruge avancerede funktioner i billedbehandligsprogrammerne.

Så behold psd-filerne og gem til hjemmesiden i jpg eller png

Det nyeste billedbehandlingsprogram jeg bruger er et gratis online program: www.pixlr.com (det er editor udgaven jeg bruger)

Det er fantastisk - det er på dansk - det er avanceret - det arbejder i lag - det kan lave free transformerig og det har også også mange filtre.

Jeg vender tilbage med en mere forklarende gennemgang af pixlr.com


PNG optimizer (gratis): Når du er færdig med billedet (jeg ender næsten altid med png-billeder til web) så send png igennem PNG optimizer. Det er et mærkeligt program: det åbner en ramme på skærmen - træk din png-billedfil ind i rammen og vubti så er det optimeret. Optimeret betyder at billedet beholder kvaliteten men bliver mindre i datastørrelse.

 

 

 

 

Faststone Image Viewer (gratis): Hvis det skal gå hurtigt og du f.eks. har 30 billeder der skal ha ændret opløsning

og skal drejes 90 grader mod uret, så kan Faststone Image Viewer gøre det i et hug. Og også mange andre konverteringer. Men husk du skal alligevel tjekke resultatet bagefter.

 

 

 

 

 

 

 

Icon-fremstillingsprogram (dem der er online på nettet er gratis): Det er ikke et program jeg bruger særligt ofte. Men når jeg skal lave et favicon.ico (det lille icon foran webadressen i browseren). Filen er kun 16px x 16px så det kan være svært at lave det - så kan et specielt-program hjælpe. Man kan også andre steder i Joomla bruge iconer, men så er de normalt lavet af dem der har lavet skabelonen til layoutet.

Inden du skal lave en favicon skal du først tegne den i større størrelse i et billedbehandlingsprogram, og bagefter uploade billedfilen i favicon-generatoren (online)

Se f.eks: http://www.prodraw.net/favicon/ der er også andre icon- fremstillingsprogrammer - søg i Google.

 

 

 

 

 

 

Color pic (gratis):

Farvepipette-program. Jeg bruger det for, at tjekke om farverne er ens. Og f.eks: hvis der skal bruges et billede som f.eks. Logo kan det se godt ud hvis de farvede bjælker og baggrund matcher farverne i billedet.

Farver omtales som f.eks #FF0099 og det kan du aflæse i dette lille program. Før musen hen over farverne og du kan aflæse farvekoden. Disse farvekoder kan også bruges i billedbehandlingsprogrammer, så du er sikker på at det er samme farver der hvor du ønsker de skal være ens.

 

 

 

 

Hvis du vil have hjælp med at sammensætte farverne på din hjemmeside -  farverne skal helst "spille sammen"

Prøv:   Color Scheme Designer

 

 

 

 

 

 

Awesoms screenshot (gratis tilføjelsesprogram til browseren Firefox og Crome):

Med denne tilføjelse kan jeg tage et "billed" af hjemmesiden (hele hjemmesiden). Det bruger jeg til dokumentation og vejledning for brugere og fremtidige webmastere til den aktuelle hjemmeside.
Tilføjelsen (programmet) har også en lille billedbehandlingsdel som jeg ofte bruger. Du kan tegne rammer, tegne pile, skrive tekst og udtvære (ting som ikke må læses på udprintningen af billedet.

Du kan gemme skærmbilledet af hjemmesiden (og lign.) på flere forskellige måder.

 Jeg synes at Awesom Screenshot er bedst til Crome, her kan du nemlig gemme i GoogleDrev, og dette betyder at du nemmere kan bruge screenshottet (hvis du har en Google account)

 

screencast-o-matic (prog på nettet, men den færdige video kan downloades)

Jeg har også nogen gange brug for at vise hvordan hjemmesiden virker og vise hvordan man måske skal arbejde med backend. Altså f.eks.lave en instruktions-video.

Screencast-o-matic kan også vise hvor musen er og hvornår der bliver klikket på museknappen.

Bemærk at der skal være installeret Java på PCen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Firebug (gratis tilføjelsesprogram til browseren Firefox): Dette er et genialt program. Du kan inspicere en hvilken hjemmeside som helst. Du kan se hvilke indstillinger der er brugt på hjemmesiden, og du kan prøve hvordan det ville se ud hvis du ændrede på disse indstillinger. Det er klart at lige så snart du opdaterer hjemmesiden i browseren er ændringerne væk.

Men jeg bruger Firebug til at teste og finde fejl på de ting jeg har ændret. Det er ikke super nemt at se hvor du så bagefter skal ind i Joomla for at finde hvor ændringen skal indskrives korrekt. Men det er et meget smart program. -Link til vejledning om FireBug: http://sixrevisions.com/tools/firebug-guide-web-designers/

p.s. Det er bl.a. derfor at jeg bruger Browseren FireFox (se de 2 "programmer " herover)

Der findes også et program som minder om Firebug hos Intenet Explorer: X ray jeg har hørt godt om det, men har ikke prøvet det.


 

Og til sidst 2 programmer som ikke har noget med hjemmesider at gøre, men jeg bruger de 2 programmer til at kommunikere med webmastrer, bestyrelsesmedlemmer o. andre.

TeamViewer (gratis): Jeg kan overtage en webadministators PCer, så jeg kan vise ham hvordan funktioner kan bruges, og vi har headset (med mikrofon) på, så vi også kan tale med hinanden på samme tid. Mange firmaer bruger også dette program til support (f.eks: TDC).
Der er ikke grund til at være nervøs for om man senere kan gå ind på hinandens computere. Man får en adgangskode ved starten, men når programmet eller computeren er slukket, så virker adgangskoden ikke mere.

 

 

 

 

 

Evernote (gratis): Noteprogram som ligger på nettet og man kan give adgang til noterne så andre kan læse dem eller tilføje noget til noterne. Og noterne kan læses på alle platforme, også på en smartphone.

 

 

 

 

 

 

 

 

indhold opdateret maj 2015

Billederne

Gå til toppen